Οι εγγραφές στους νευρώνες μας, μας προσδιορίζουν

2:27 μ.μ.nikos bakoulas

Από τις έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί πριν από τριάντα χρόνια τουλάχιστον, γνωρίζουμε ότι στο νευρικό μας σύστημα υπάρχουν 100 δισεκατομμύρια νευρώνες, δηλαδή νευρικά κύτταρα και κάθε νευρώνας έχει 1000 συνάψεις που αποτελούν τις συνδέσεις μεταξύ των νευρώνων, δηλαδή τις γέφυρες μετάδοσης νευρικών ώσεων, μηνυμάτων μεταξύ των νευρώνων.

     Οι συνάψεις ενός δίχρονου παιδιού είναι περίπου 50% περισσότερες από έναν ενήλικα και ο εγκέφαλος αναπτύσσεται διαρκώς και αλλάζει κατά τις δύο πρώτες δεκαετίες της ζωής ενός ανθρώπου!. Αν κάποιος αφιερώσει πολύ χρόνο στην εξάσκηση με το πιάνο από την παιδική ηλικία, μπορεί να εξελιχθεί σε κορυφαίο πιανίστα.

        Η επίμονη προπόνηση με μία άσκηση ενόργανης γυμναστικής, ή μουσικής, ή Μαθηματικών ή άλλης δεξιότητας, επιφέρει αλλαγές στα μέρη του εγκεφάλου που έχουν σχέση με τη συγκεκριμένη άσκηση. Έτσι δημιουργούνται νέες συνδεσμολογίες που αυξάνουν την ικανότητα του εγκεφάλου, και αυτό έχει καταγραφεί από τομογράφους ερευνητών που εντοπίζουν μικροσκοπικά μαγνητικά πεδία. Έχουν διαπιστώσει ότι η παρεγκεφαλίδα είναι μεγαλύτερη στους Μουσικούς από τους μη Μουσικούς όπως και ότι ο κάτω δεξιός βρεγματικός λοβός στους Μαθηματικούς ως αποτέλεσμα παρατεταμένης Μαθηματικής σκέψης.

     Αν οι δάσκαλοι και οι άλλοι επιστήμονες τελειοποιούσαν τις δεξιότητές τους, όπως οι βιολιστές, οι σκακιστές και οι μπαλαρίνες, τότε το εκπαιδευτικό μας σύστημα και όλες οι επιστήμες θα βρίσκονταν σε πολύ ψηλό επίπεδο κατά τον Ericsson. H Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία και οι άλλες επιστημονικές Ενώσεις, με τα περιοδικά, με τους διαγωνισμούς που διοργανώνουν Πανελλαδικά, με τη συμμετοχή σε παγκόσμιες διοργανώσεις σχετικές με την ειδικότητά τους, στις οποίες μάλιστα  ξεχωρίζουν, και με άλλες δραστηριότητες, επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τους άριστους και μη, μαθητές στην προσπάθεια, στη βελτίωσή τους και κατά συνέπεια στους στόχους τους. Οι νοητικές και σωματικές αλλαγές που επιφέρει η επαρκής και συνειδητή εξάσκηση βαθμιαία μετασχηματίζουν τον μαθητή.

       Το διάβασμα ενός  κειμένου ή η καταγραφή μιας άποψης ή η απομνημόνευση ενός ποιήματος ή η επίλυση ενός προβλήματος δημιουργούν νοητικά σχήματα στους νευρώνες του εγκεφάλου και με την επαρκή επανάληψη αυξάνουν και κάνουν στέρεη τη γνώση ενός μαθητή. Ο ορισμός του Αριστοτέλη για την τραγωδία είναι εγγεγραμμένη στη μακρόχρονη μνήμη κάποιου. Μετά από πολλές επαναλήψεις ανακαλείται στη βραχύχρονη μνήμη άμεσα στην όποια ζήτηση. Όπως ένα θεώρημα εμπεδωμένο από τον μαθητή καλείται στη βραχύχρονη μνήμη εύκολα και συντελεί στην επίλυση μιας σχετικής άσκησης. Αφού αυτά λένε οι ερευνητές θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε ένα κατάλληλο ολιστικό πρόγραμμα για όλους τους νέους μας.

      Από μικρή ηλικία μπορούν και πρέπει να ασχολούνται επίμονα και με διάρκεια με πολλές στοχευμένες αισθητικοκινητικές δεξιότητες, με αρκετό τρέξιμο, με πολύ κίνηση σε έναν μεγάλο ελεύθερο χώρο, με ποικίλα πνευματικά ερωτήματα, με βιωματικά παιχνίδια κ.λ.π. και μάλιστα μαζί με φίλους και γνωστούς. Έτσι θα βιώνουν περισσότερο το δημιουργικό αποτέλεσμα από τη δράση τους, θα απολαμβάνουν  τη χαρά της δράσης τους, θα έχουν συνεχή θετική  ανατροφοδότηση και προσωπική ανάταση μεταξύ φίλων και πιθανώς θεατών. Στην καθημερινή τους χαρούμενη πορεία δεν θα παρουσιάζονται αντιπαλότητες, παρά η βελτίωσή τους και συνεργασίες στις ενέργειές τους με όλους τους συνομηλίκους τους.

      Είμαστε σε συνεχή κατάσταση δημιουργίας νοητικών παραστάσεων χωρίς καν να το καταλαβαίνουμε. Σχηματίζουμε νοητικές δομές που είναι σχετικές με τα όνειρά μας, με τις ιδέες μας, με τη φαντασία μας, με το παρελθόν, με το μέλλον μας, με το παρόν και με το είναι μας. Οι όλες παιδικές και εφηβικές  εγγραφές στους νευρώνες μας, μας επηρεάζουν σε όλη μας τη ζωή. Ακριβώς γιαυτό το λόγο πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στην ανατροφή και στις πολλές και ποικίλες δραστηριότητες των νέων όπως βέβαια προτείνουν και τα παιδαγωγικά. Πρέπει διαρκώς να ενθαρρύνουμε και να περιφρουρούμε τις θετικές εμπειρίες και καταγραφές τους για να επηρεάζουμε τις παραμέτρους για το καλύτερο μέλλον τους και για το καλό όλης της κοινωνίας. ΟΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟΥΣ ΝΕΥΡΩΝΕΣ ΜΑΣ, ΜΑΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΥΝ.

    Στην εφηβική ηλικία, ένα πλήρες πρόγραμμα με συνεχή δράση και σκέψη με ευχάριστα αντικείμενα, σε συνεργασία με πολλούς φίλους, θα επιφέρει θεαματικά  αποτελέσματα στην όλη εξέλιξη του νέου που θα το εφαρμόζει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

0 σχόλια

ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗ TV

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ

Το 1992 το φροντιστήριό μας ξεκίνησε να εκδίδει την εφημερίδα ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗ και η έκδοσή της συνεχίστηκε μέχρι το 2010. Σήμερα, σχεδιάσαμε την αναβίωσή της σε ηλεκτρονική μορφή διατηρώντας το μορφωτικό και εκπαιδευτικό περιεχόμενό της. Το φροντιστήριό μας, μέσω της ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗΣ σας προσφέρει άρθρα σύγχρονου προβληματισμού και ενημέρωσης σε θέματα που αφορούν την εκπαίδευση, τις επιστήμες, το περιβάλλον και τον αθλητισμό.

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ