Οι νέοι μας και η Ευρώπη. Ένα προκλητικό ραντεβού με το μέλλον

5:54 μ.μ.nikos bakoulas

 

Το 1545 μ. Χ. έγινε η Σύνοδος του Τριδέντου της οποίας οι συνεδριάσεις διήρκεσαν έως το 1563, 18 χρόνια περίπου. Τότε ξεκίνησε η Αντιμεταρρύθμιση -κίνημα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας με αφορμή την προτεσταντική Μεταρρύθμιση. 

Αποφασίστηκε να εκπαιδεύονται οι ιερείς σε ειδικά εκκλησιαστικά σχολεία, τα «σεμινάρια» που λειτουργούσαν με μεγάλη πειθαρχία και παρείχαν ουσιαστική γνώση. Η παιδαγωγική των Ιησουϊτών ανταποκρινόταν σ’ ένα σαφές ανθρώπινο ιδεώδες που είχε επινοηθεί από ευφυείς ανθρώπους, λόγω των αναγκών της εποχής.

Ένα ανθρώπινο ιδεώδες ικανό να προσαρμόζεται στις εξελίξεις της εποχής, με αποτέλεσμα η Καθολική Εκκλησία να αποκτήσει μεγάλο εύρος επιρροής στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και η κλασική αγωγή με επιμονή στην καλλιέργεια των λατινικών και των αρχαίων ελληνικών γραμμάτων να αναζωογονήσει και να εδραιώσει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.(Χωρίς να ξεχνάμε βέβαια τους περίπου 80000 νεκρούς, που είχαν κάψει στην πυρά οι Καθολικοί ,επειδή τους θεωρούσαν <<μάγους>> ή άπιστους).

Το 1992, υπεγράφη η Συμφωνία του Μάαστριχτ, επίσημα γνωστή ως Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Από ιστορική άποψη, δεν υπήρξε, ποτέ στην παγκόσμια ιστορία, παρόμοια συνθήκη με τόσο πλούσιο οικονομικό, πολιτικό, κοινωνικό και πολιτισμικό περιεχόμενο.

Όπως τότε, έτσι και σήμερα καλούμαστε να αποδεχτούμε αυστηρούς νόμους και συγκεκριμένους, σκληρούς κανόνες λειτουργίας. Καλούμαστε να γίνουμε πειθαρχημένοι και καλοί «μαθητές», διαφορετικά θα αποβληθούμε και θα υποστούμε τις ανάλογες συνέπειες. Θα θεωρηθούμε ανάξιοι, «τριτοκοσμικοί».

Προκειμένου να ανταποκριθούμε επάξια στις ιστορικές προκλήσεις, χρειαζόμαστε κάτι ανάλογο με τη Σύνοδο του Τριδέντου και τις «συνεχείς συνεδριάσεις» της. Το πώς θα ανταποκριθούμε στις νέες απαιτήσεις, μπορεί να λειτουργήσει σαν τη Μεγάλη Ιδέα για όλους τους Έλληνες και ιδιαίτερα για όλους τους σημερινούς μαθητές. Πρέπει να ΕΝΩΘΟΥΜΕ όλοι κάτω από τη νέα δέσμευση.

Η υλοποίηση αυτής της Μεγάλης Ιδέας εξαρτάται από τη σκληρή δουλειά μας στον τομέα της σκέψης, της γνώσης και της τεχνολογίας, τομείς στους οποίους μπορούμε να ανταποκριθούμε και να διακριθούμε, όπως έχει αποδειχθεί από την ιστορία μας.

Το μήνυμα απευθύνεται στους νέους που καλούνται να σηκώσουν αυτό το βάρος εκόντες-άκοντες. Βρίσκονται ήδη μέσα στη μεγάλη «αρένα» του ανταγωνισμού. Όπλο τους η πειθαρχία, η συστηματική προσπάθεια και η μελέτη. Πολλοί απ’ αυτούς θα κληθούν να αλλάξουν δύο, τρία ή και τέσσερα επαγγέλματα στη ζωή τους λόγω του γρήγορου ρυθμού της τεχνολογικής ανάπτυξης.

Οι νέοι έχουν τεράστιες πνευματικές και σωματικές ικανότητες. Δεν αρνούνται τη δοκιμασία. Απλά χρειάζονται ένα πρόγραμμα, μια έμπνευση, σωστή ενημέρωση όσον αφορά στη σημασία της ουσιαστικής προσπάθειας και της δημιουργικότητας σαν πηγή δύναμης για τον άνθρωπο.

* Η γνώση της σύγχρονης τεχνολογίας, με τη δύναμη της ελληνικής ιστορίας σαν μέσον επηρεασμού τους και το ψυχικό τους σθένος, θα αποτελέσουν την ασπίδα στη μεγάλη τους αναμέτρηση. Η καλή σκέψη και η σκληρή δουλειά θα τους βοηθήσουν να διακριθούν.

* Ο επαγγελματικός τους προσανατολισμός με τη στήριξη παιδοψυχολόγων και η σωστή συμβουλευτική θα τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τα πυκνά βέλη των «βλαβερών» μηνυμάτων που δέχονται και να προχωρούν άτρωτοι στον δρόμο της γνώσης.

* Το ήθος τους, η κοινωνική συμπεριφορά και το φρόνιμο του χαρακτήρα τους είναι δεδομένα. Η ειλικρίνεια και η εξυπνάδα τους, η επικοινωνία και η καλή τους διάθεση, ο σεβασμός και η αγάπη για τους συνανθρώπους τους και το περιβάλλον συναποτελούν την «αξία» της νεολαίας μας. 

* Στα Ι.Ε.Κ. -Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης- παρέχεται γνώση άμεσης χρήσης και απόδοσης για πολλές νέες ειδικότητες με αρκετή απορρόφηση από την αγορά εργασίας.

* Παράλληλα, η συστηματική εκγύμναση, σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης συντελεί στην ευρωστία και τον αυτοέλεγχό τους.

* Η πολιτεία με την τοπική αυτοδιοίκηση και το σχολείο οφείλει να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο των μαθητών που δεν τελειώνουν το γυμνάσιο -τον έλεγχο για την 9ετή υποχρεωτική εκπαίδευση. Οφείλει να επηρεάζει γονείς και μαθητές, ώστε κανείς μαθητής να μην μένει «τυφλός». Ο «τυφλός» δεν θα μπορέσει να δει, να παρακολουθήσει και να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα.

Έτσι, όλοι οι νέοι θα βρίσκονται σε συνεχή δράση και μάθηση. Η σκληρή τους προσπάθεια θα διανθίζεται από τους αγώνες, τους χορούς, τα τραγούδια τους, τις εκδρομές, τα φλερτ, τα χόμπι τους. Ο χρόνος τους θα είναι γεμάτος από θετική δράση και ενέργεια.

Με αυτόν τον τρόπο θα επιτύχουμε να ανακτήσουμε μεγάλο μέρος της επιρροής και της εκτίμησής μας στις ευρωπαϊκές χώρες. Αρκεί να ωθήσουμε τους νέους μας στο ωραίο παιχνίδι της καθολικής δραστηριοποίησης και επιτυχίας.

Ο Κοραής πίστευε ότι «πρώτα θα πρέπει οι Έλληνες να μορφωθούν και κατόπιν να λευτερωθούν». Σήμερα, αυτό προβάλλει σε άλλο επίπεδο, το ίδιο όμως, αναγκαίο και επιτακτικό. Η μορφωτική «επιστράτευση» όλων και κυρίως των νέων θα δώσει ώθηση στην πορεία μας εντός της Ευρώπης. Έτσι, θα συμμετέχουμε ενεργά στην εξελικτική πορεία της ανθρωπότητας, όπως μας «πρέπει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

0 σχόλια

ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗ TV

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ

Το 1992 το φροντιστήριό μας ξεκίνησε να εκδίδει την εφημερίδα ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗ και η έκδοσή της συνεχίστηκε μέχρι το 2010. Σήμερα, σχεδιάσαμε την αναβίωσή της σε ηλεκτρονική μορφή διατηρώντας το μορφωτικό και εκπαιδευτικό περιεχόμενό της. Το φροντιστήριό μας, μέσω της ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗΣ σας προσφέρει άρθρα σύγχρονου προβληματισμού και ενημέρωσης σε θέματα που αφορούν την εκπαίδευση, τις επιστήμες, το περιβάλλον και τον αθλητισμό.

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ