Οι νέοι μας και η Ευρώπη. Ένα προκλητικό ραντεβού με το μέλλον

5:54 μ.μ.nikos bakoulas

 

Το 1545 μ. Χ. έγινε η Σύνοδος του Τριδέντου της οποίας οι συνεδριάσεις διήρκησαν έως το 1563. Τότε ξεκίνησε η Αντιμεταρρύθμιση, κίνημα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας με αφορμή την προτεσταντική Μεταρρύθμιση. 

 Αποφασίστηκε να εκπαιδεύονται οι ιερείς σε ειδικά εκκλησιαστικά σχολεία, τα «σεμινάρια», που λειτουργούσαν με μεγάλη πειθαρχία και παρείχαν ουσιαστική γνώση. Η παιδαγωγική των Ιησουϊτών ανταποκρινόταν σ’ ένα σαφές ανθρώπινο ιδεώδες που είχε επινοηθεί από ευφυείς ανθρώπους, λόγω των αναγκών της εποχής.

 Ένα ανθρώπινο ιδεώδες, ικανό να προσαρμόζεται στις εξελίξεις της εποχής, με επιμονή στην πειθαρχία των μαθητών και των φοιτητών, στην καλλιέργεια των λατινικών και των αρχαίων ελληνικών γραμμάτων, κατόρθωσε να αναζωογονήσει και να εδραιώσει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. 

 Όπως τότε, έτσι και σήμερα καλούμαστε να αποδεχτούμε αυστηρούς νόμους και συγκεκριμένους, κανόνες λειτουργίας. Καλούμαστε να γίνουμε πειθαρχημένοι και καλοί «μαθητές», διαφορετικά θα υποστούμε συνέπειες. 

 Προκειμένου να ανταποκριθούμε επάξια στις ιστορικές προκλήσεις, χρειαζόμαστε κάτι ανάλογο με τη Σύνοδο του Τριδέντου και τις «συνεχείς συνεδριάσεις» της. Το πώς θα ανταποκριθούμε στις νέες απαιτήσεις, μπορεί να λειτουργήσει σαν τη Μεγάλη Ιδέα για όλους τους Έλληνες και ιδιαίτερα για όλους τους σημερινούς μαθητές. 

 Το μήνυμα απευθύνεται στους νέους που καλούνται να σηκώσουν αυτό το βάρος εκόντες-άκοντες. Βρίσκονται ήδη μέσα στη μεγάλη «αρένα» του ανταγωνισμού. Όπλο τους η πειθαρχία, η συστηματική προσπάθεια και η μελέτη. Πολλοί απ’ αυτούς θα κληθούν να αλλάξουν πολλά επαγγέλματα στη ζωή τους λόγω του γρήγορου ρυθμού της τεχνολογικής ανάπτυξης. 

 Οι νέοι έχουν τεράστιες πνευματικές και σωματικές ικανότητες. Δεν αρνούνται τη δοκιμασία. Απλά χρειάζονται ένα πρόγραμμα, μια έμπνευση, σωστή ενημέρωση όσον αφορά στη σημασία της ουσιαστικής προσπάθειας και της δημιουργικότητας.

* Η γνώση της σύγχρονης τεχνολογίας, με τη δύναμη της ελληνικής ιστορίας σαν μέσον επηρεασμού τους και το ψυχικό τους σθένος, θα αποτελέσουν την ασπίδα στη μεγάλη τους αναμέτρηση. Η καλή σκέψη και η σκληρή δουλειά θα τους βοηθήσουν να διακριθούν.

* Ο επαγγελματικός τους προσανατολισμός με τη στήριξη και τη σωστή συμβουλευτική, θα τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τα πεπυρωμένα βέλη των «βλαβερών» μηνυμάτων που δέχονται από τα μέσα της κοινωνικής δικτύωσης και να προχωρούν άτρωτοι στον δρόμο της γνώσης.

* Το ήθος τους, η κοινωνική συμπεριφορά και ο καλός χαρακτήρας τους είναι δεδομένα. Η ειλικρίνεια και η εξυπνάδα τους, η επικοινωνία και η καλή τους διάθεση, ο σεβασμός και η αγάπη για τους συνανθρώπους τους και το περιβάλλον συναποτελούν την «αξία» της νεολαίας μας.

* Στα Ι.Ε.Κ. -Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης- παρέχεται γνώση άμεσης χρήσης και απόδοσης για πολλές νέες ειδικότητες με αρκετή απορρόφηση από την αγορά εργασίας.

* Παράλληλα, η συστηματική εκγύμναση, σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης συντελεί στην ευρωστία, στον αυτοέλεγχό τους και στην καλή υγεία τους.

* Η πολιτεία με την τοπική αυτοδιοίκηση και το σχολείο οφείλει να αναλάβει τον έλεγχο των μαθητών που δεν τελειώνουν το γυμνάσιο -τον έλεγχο για την 9ετή υποχρεωτική εκπαίδευση. Οφείλει να επηρεάζει γονείς και μαθητές, ώστε κανείς μαθητής να μην μένει «τυφλός». Ο «τυφλός» δεν θα μπορέσει να δει, να παρακολουθήσει και να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα. 

Έτσι, όλοι οι νέοι μας θα βρίσκονται σε συνεχή δράση και μάθηση. Η σκληρή τους προσπάθεια θα διανθίζεται από τους αγώνες, τους χορούς, τα τραγούδια τους, τις εκδρομές, τα φλερτ, τα χόμπι τους. Ο χρόνος τους θα είναι γεμάτος από θετική δράση και ενέργεια. Με αυτόν τον τρόπο θα επιτύχουμε την επιρροή στις ευρωπαϊκές χώρες. Αρκεί να ωθήσουμε τους νέους μας στο ωραίο παιχνίδι της καθολικής δραστηριοποίησης και επιτυχίας.

Ο Κοραής πίστευε ότι «πρώτα θα πρέπει οι Έλληνες να μορφωθούν και κατόπιν να λευτερωθούν». Σήμερα, αυτό προβάλλει σε άλλο επίπεδο, το ίδιο όμως, αναγκαίο και επιτακτικό. Η μορφωτική «επιστράτευση» όλων και κυρίως των νέων θα δώσει ώθηση στην πορεία μας εντός της Ευρώπης. Έτσι, θα συμμετέχουμε ενεργά στην εξελικτική πορεία της, για το καλό όλων των Ευρωπαίων, όπως μας «πρέπει» και όπως μπορούμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

0 σχόλια

ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗ TV

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ

Το 1992 το φροντιστήριό μας ξεκίνησε να εκδίδει την εφημερίδα ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗ και η έκδοσή της συνεχίστηκε μέχρι το 2010. Σήμερα, σχεδιάσαμε την αναβίωσή της σε ηλεκτρονική μορφή διατηρώντας το μορφωτικό και εκπαιδευτικό περιεχόμενό της. Το φροντιστήριό μας, μέσω της ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗΣ σας προσφέρει άρθρα σύγχρονου προβληματισμού και ενημέρωσης σε θέματα που αφορούν την εκπαίδευση, τις επιστήμες, το περιβάλλον και τον αθλητισμό.

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ