Πως πήραν τα ονόματά τους τα χημικά στοιχεία

4:42 μ.μ.nikos bakoulas



Από τα 118 χημικά στοιχεία του Περιοδικού Πίνακα, έντεκα απαιτούνται για όλες τις μορφές ζωής : H , Na , Mg , K , Ca , C , N , O , P , S , Cl.
Έξι από τα παραπάνω στοιχεία , C , N , O , P , S , Η , είναι τα κύρια συστατικά των κυττάρων , γι’ αυτό ονομάζονται και ‘bigsix’.

Το υδρογόνο Η
Είναι το τρίτο πιο άφθονο στοιχείο στον φλοιό της Γης. Το 75% του ορατού σύμπαντος αποτελείται από υδρογόνο.
Το όνομα δόθηκε το 1778 από τον Γάλλο Αντουάν Λαβουαζιέ. Ο Λαβουαζιέ κατέφυγε στις ελληνικές λέξεις «ύδωρ» και «γένος» , καθώς το υδρογόνο αντιδρά με το οξυγόνο και παράγει νερό.

Το νάτριο Νa
Στην ελληνική γλώσσα το όνομα του στοιχείου είναι νάτριο , ενώ στην αγγλική είναι sodium. Η ελληνική ονομασία βγαίνει από το natron, που είναι το ένυδρο ανθρακικό νάτριο. Το sodium έρχεται από την εποχή που έπαιρναν το ανθρακικό νάτριο , δηλαδή τη σόδα , από τη στάχτη , μετά την καύση φυτών.

Το μαγνήσιο Μg
Είναι το ένατο πιο διαδεδομένο στοιχείο στο σύμπαν και το έβδομο στον γήινο φλοιό.
Το 1808 ο SirHamfryDavy κάνοντας ηλεκτρόλυση σε οξείδιο του μαγνησίου κατάφερε να πάρει καθαρό μέταλλο και πρότεινε την ονομασία magnium, για να μη συγχέεται με το μαγγάνιο. Τελικά επικράτησε το μαγνήσιο από τη μαγνησία , μία γη πλούσια σε ανθρακικό μαγνήσιο.

Το κάλιο Κ
Στα αγγλικά το αποκαλούν potassium. Στα ελληνικά και σε άλλες γλώσσες, όπως στα γερμανικά , επικράτησε η ονομασία κάλιο από το αραβικό ΑlKali , που υπονοεί ένα υλικό με βασικές (αλκαλικές) ιδιότητες.

Το ασβέστιο Ca
Στα αγγλικά το όνομά του είναι calcium και προέρχεται από το λατινικό calx , που υποδηλώνει τον ασβέστη.
Στα ελληνικά η λέξη ασβέστιο έλκει την καταγωγή της από τη λέξη ασβέστης.

Το άζωτο Ν
Το όνομά του είναι nitrogene και azote.
Ο Γάλλος χημικός και γιατρός Chaptal το 1790 επινόησε το πρώτο όνομα , επειδή από το στοιχείο αυτό προκύπτει το νιτρικό κάλιο , που ονομαζόταν και νίτρο.
Το άλλο όνομα οφείλεται στον Γάλλο Αντουάν Λαβουαζιέ που το 1775 έδειξε ότι πρόκειται για ξεχωριστό στοιχείο , το οποίο όταν το εισπνέεις μόνο του (χωρίς οξυγόνο) ,
δεν επιτρέπει τη ζωή (azote = Α + Ζωτο).

Το οξυγόνο Ο
Το 1771 ο Σουηδός χημικός Καρλ Σέελε , λίγο μετά ο Άγγλος κληρικός και χημικός Τζεφ Πρίστλεϊ και τέλος ο Γάλλος Αντουάν Λαβουαζιέ , πιστοποίησαν την ύπαρξη ενός νέου στοιχείου , απαραίτητου για τη ζωή. Ο  Λαβουαζιέ το ονόμασε οξυγόνο διότι είχε την εντύπωση πως ήταν απαραίτητο συστατικό για τις ενώσεις της κατηγορίας των οξέων.

Το χλώριο Cl

Το 1774 ο Σουηδός χημικός Καρλ Σέελε κατάφερε να απομονώσει αέριο χλώριο. Όταν θέρμανε υδροχλωρικό οξύ , παρατήρησε ότι σχηματίστηκε ένα πρασινωπό δραστικό αέριο. Το 1810 ο Άγγλος HamfryDavy , ανακοίνωσε ότι επρόκειτο για ξεχωριστό στοιχείο , που του έδωσε το όνομα chlorine από την ελληνική λέξη «χλωρός» εξαιτίας του πρασινωπού χρωματός του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

0 σχόλια

ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗ TV

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ

Το 1992 το φροντιστήριό μας ξεκίνησε να εκδίδει την εφημερίδα ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗ και η έκδοσή της συνεχίστηκε μέχρι το 2010. Σήμερα, σχεδιάσαμε την αναβίωσή της σε ηλεκτρονική μορφή διατηρώντας το μορφωτικό και εκπαιδευτικό περιεχόμενό της. Το φροντιστήριό μας, μέσω της ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗΣ σας προσφέρει άρθρα σύγχρονου προβληματισμού και ενημέρωσης σε θέματα που αφορούν την εκπαίδευση, τις επιστήμες, το περιβάλλον και τον αθλητισμό.

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ