Η αρχή της δυτικής σκέψης

2:01 μ.μ.nikos bakoulas



         Τα Ομηρικά έπη, η Ιλιάδα και η Οδύσσεια, είναι τα αρχαιότερα, της Ελληνικής και της Ευρωπαικής λογοτεχνίας, που μας έχουν παραδοθεί ολόκληρα. Γράφτηκαν από τον Ομηρο στο2ο μισό του 8ου π.Χ. αιώνα. Η Ιλιάδα(κοντά στο 750π.Χ.)με 15693 στίχους προηγήθηκε της Οδύσσειας που  περιέχει 12110 στίχους.

          Και τα δύο έπη χωρίζονται σε 24 ραψωδίες. Η Ιλιάδα αναφέρεται στον Τρωικό πόλεμο που έγινε το 12ο π.Χ. αιώνα. Η Οδύσσεια αφηγείται την περιπετειώδη επιστροφή του Οδυσσέα στην Ιθάκη την πατρίδα του.

        Τα Ομηρικά έπη αποτέλεσαν βασικό στοιχείο της εκπαίδευσης των νέων στην αρχαιότητα. Σημαντικότατη υπήρξε η επίδρασή τους στην παγκόσμια λογοτεχνία και  τέχνη από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

       Ο Ησίοδος ήταν επίσης Έλληνας  ποιητής, ραψωδός, συγγραφέας και μυθογράφος. Έζησε στο τέλος του 8ου π.Χ. αιώνα, στη Βοιωτία, κοντά στον Ελικώνα. Έγραψε το <<Έργα και ημέραι>>, ηθικοδιδακτικό  ποίημα, συμβουλευτικό  προς τους αγρότες, για την καλλιέργεια της γης, για ναυτιλιακά, για  εμπορικά και για γεωργικά έργα, για το γάμο και την ανατροφή των παιδιών, για τον καλό και ενάρετο άνθρωπο.

          Αναφέρει το ρητό <<Έργον δ¨ουδέν όνειδος, αεργίη δε το όνειδος>> δηλ. <<καμία εργασία δεν είναι ντροπή, ντροπή είναι να μη θέλει να εργαστεί κανείς>>.

         Άλλο έργο του είναι η” θεογονία”, αφηγηματικό ποίημα, 1022 στίχων που αναφέρεται στις τοπικές λατρείες των Θεών και στην απαρχή του κόσμου. Αποτελεί σημαντικότατη πηγή πληροφοριών για την Ελληνική μυθολογία  και φιλοσοφία.

            Μετά από λίγα χρόνια (640π.Χ.ή 624π.Χ.) γεννήθηκε στη Μίλητο της Μ. Ασίας ο Θαλής, ο  Αρχηγέτης της φυσικής φιλοσοφίας, και οι μαθητές του   Αναξίμανδρος και   Αναξιμένης, μεταγενέστερα ο Πυθαγόρας ο Σάμιος (το 500π.Χ.),ο Παρμενίδης ( το 470Π.Χ.) και πολλοί άλλοι γνωστοί Έλληνες φιλόσοφοι.

             Έτσι ξεκίνησε η πνευματική αναζήτηση  των ανθρώπων του Δυτικού πολιτισμού και η προσπάθειά τους να εξηγήσουν τον κόσμο με την παρατήρηση και τη σκέψη και όχι με τη μυθολογία.

               Ο Θαλής δίδαξε τη φιλοσοφία στην Μικρά Ασία, ο Πυθαγόρας στη Μεγάλη Ελλάδα και από αυτές τις περιοχές η φιλοσοφία  μεταδόθηκε στην Αθήνα. Με τον Σωκράτη, με το μαθητή του τον Πλάτωνα και με τον μαθητή του Πλάτωνα τον Αριστοτέλη δημιουργήθηκε το Ελληνικό θαύμα :Μία αναζήτηση της αντικειμενικής κατά το δυνατόν γνώσης  και ένας προβληματισμός πρωτογενής σε πολλά θέματα. Έτσι τον 4ο και 5ο π.Χ. αιώνα χτίστηκε ένας πλούσιος ορίζοντας στοχασμού από τον οποίο συγκροτήθηκαν διάφορα φιλοσοφικά ρεύματα: ο στωικισμός, ο επικουρισμός, ο σκεπτικισμός και άλλα.

       Παράλληλα το θέατρο και τα έργα τέχνης αποτέλεσαν σημείο αναφοράς για όλες τις επόμενες γενιές.

        Η Ρωμαική Αυτοκρατορία επικράτησε για πολλά χρόνια στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης και της Μεσογείου και της Ανατολής. Η Ελληνική επίδραση στους Λατίνους συνοψίζεται στο περίφημο δίστιχο του μεγάλου Ρωμαίου ποιητή  Οράτιου: Η κατακτημένη  Ελλάδα κατάχτησε τον άγριο νικητή της και έφερε τον πολιτισμό  στο βάρβαρο Λάτιο.

         Επηρεάστηκαν καθοριστικά  ο Χριστιανισμός, ο Ισλαμισμός  και η Λατινική σκέψη. Στην Ανατολή, η Βυζαντινή Αυτοκρατορία κράτησε απόρθητη την Κωνσταντινούπολη  για 1000 χρόνια από τις ορδές των βάρβαρων επιδρομέων. Στη Δύση ο Μεσαίωνας και οι πολλοί πόλεμοι μεταξύ των λαών, επέφερε καταστροφές, θανάτους και παρακμή στον κόσμο για πολλούς αιώνες.

     Κατά τον12ο και 13ο αιώνα, με την “ανακάλυψη” των έργων των Αρχαίων Ελλήνων, δημιουργήθηκε η Αναγέννηση. Στην Ανατολή , προ και μετά το 1453, με την επικράτηση των βαρβάρων, πάγωσε  ο πολιτισμός στην ευρύτερη περιοχή για περίπου 400 χρόνια. Τραγική ειρωνεία της Ιστορίας: Στη Δύση άρχιζε  η Αναγέννηση, στην Ανατολή το σκοτάδι. Αργότερα τον 17ο και τον 18ο αιώνα στην Ευρώπη άρχισαν οι ανακαλύψεις των επιστημών και ο Διαφωτισμός.

    Στην Ελλάδα, μέσα στη σκλαβιά των 400 χρόνων, οι Έλληνες κράτησαν  ζωντανή τη γλώσσα, τη θρησκεία, την αλληλεγγύη και τη φλόγα για τη Λευτεριά. Εκτός Ελλάδος μεγαλούργησαν σε πολλούς  τομείς .  Το 1821 κηρύχτηκε  η Ελληνική Επανάσταση  και λευτερώθηκαν  μετά από 8 χρόνια άνισο, υπαρξιακό και ηρωικό Αγώνα. Σήμερα, μέσα στην ΕΝΩΜΕΝΗ ΕΥΡΩΠΗ, με κοινές αξίες για τον άνθρωπο, με  κοινή αντίληψη σε θέματα επιστήμης,  πολιτισμού και συνεργασίας  δημιουργείται  ένα λαμπρό παράδειγμα δημοκρατίας και προόδου . 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

0 σχόλια

ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗ TV

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ

Το 1992 το φροντιστήριό μας ξεκίνησε να εκδίδει την εφημερίδα ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗ και η έκδοσή της συνεχίστηκε μέχρι το 2010. Σήμερα, σχεδιάσαμε την αναβίωσή της σε ηλεκτρονική μορφή διατηρώντας το μορφωτικό και εκπαιδευτικό περιεχόμενό της. Το φροντιστήριό μας, μέσω της ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗΣ σας προσφέρει άρθρα σύγχρονου προβληματισμού και ενημέρωσης σε θέματα που αφορούν την εκπαίδευση, τις επιστήμες, το περιβάλλον και τον αθλητισμό.

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ